Изкуство по време на пандемия

 

"Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш."

 

Това казва големият американски икономист и социален еколог Питър Дракър – твърдение, което придобива изключителна актуалност днес. Днес, когато светът се опитва да оцелее в състояние на пандемия и последвала карантина. Днес, когато Covid-19 създава нов световен ред и повече от всичко не трябва да се страхуваме от промените. Защото такива ще има – и в бизнеса, и в изкуството, разбира се, и ще оцелеят тези, които съумеят да се възползват бързо от новата ситуация и да се адаптират към нея.

 

Какво имам предвид?

 

За да не се страхуваме от неизвестното, обаче, и да творим бъдещето си, трябва да имаме знания и инструментариум за това.

 

Ние, творците може би се оказахме най-неподготвени за създалата се ситуация, защото много от нас не са бизнес ориентирани личности. А и честно казано не знам трябва да сме. Подобни кризи се случват често в икономически план и тук можем да вземем пример от големите компании, които имат стратегия за кризисна ситуация.

 

Защо и един творец да няма такава?

 

Свикнали сме да живеем така, все едно промените не съществуват, все едно нищо никога няма да ни накара да излезем от зоната си на комфорт. И знаем, че това не е така. Но продължаваме да не планираме действията си напред. И тогава се озоваваме в сегашната си ситуация и изпадаме в криза – творческа и финансова.

Много от творците у нас все още стоят встрани от дигитализацията в световен мащаб. За не малко автори социалните медии и продажбата на изкуство онлайн са табу. Или ако не са то не знаят как да ги използват правилно. Ако вие не сте от тях – то поздравления! Ако обаче не сте се замисляли за популяризирането на творчеството си онлайн, то

 

това е добра възможност да станете видими, развивайки социалните си мрежи.

 

Снимка: Pixabay

 

 

Без значение дали сте художник, крафтър или галерия, сега е моментът да доразвиете вашия Facebook профил или да си направите такъв ако нямате. Разполагате с достатъчно време да си изградите стратегия за онлайн присъствие и да си направите маркетгинг календар на постовете. Снимки на творби, въпроси към последователите с цел ангажираност, видеа от работния процес, а защо не и директни продажби?

Същото се отнася и до Instagram – тази социална медия е по-визуална и според мен това я прави по-подходяща за творци. Добре е съдържанието да е различно от това, което поствате във Facebook, тъй като самата медия изисква по-различен подход.

 

Дай безплатно съдържание днес, за да имаш възвращаемост по-късно

 

Повечето хора не са склонни да правят нещо безплатно и това е разбираемо. Обаче в ситуация като днешната, когато нямаме продажби, няма изложби и базари, защо да не дадем на нашите бъдещи купувачи нещо безплатно с цел да ги ангажираме като евентуални наши клиенти. Има много неща, които един творец може да направи онлайн – лайфове в социалните мрежи с видео уроци или „направи си сам“ идеи, демонстрации или консултации, всичко, което би привлекло нови хора към вашето творчество.

Един от големите маркетолози и автор на книгата „Новите правила в маркетинга и в ПР“ (2007) Дейвид Мийрман Скот казва, че „уеб маркетингът е свързан с доставянето на полезно съдържание в особено подходящ момент, когато купувачът се нуждае от него.” Именно сега нашите купувачи имат нужда от подобно съдържание, което да даде добавена стойност на скучните дни, прекарани в изолация между четири стени. Хората имат нужда от развлечение, от нещо ново, което да ги кара да се чувстват добре – предоставете им го, а те ще ви запомнят и може да станат ваши бъдещи клиенти когато всичко се подреди.

 

Продажба на изкуство онлайн

 

 

Не е нужно да имате уебсайт или магазин, за да продавате изкуството си онлайн. Нищо не пречи да промотирате творбите си в социалните мрежи, още повече, че Facebook предлага готова платформа за това. Същото се отнася и за галериите в България, които разчитат предимно на офлайн контактите с клиенти в пространството на галерията и техните уебсайтове са по-скоро информативни. Преминаването от директна в онлайн комуникация и водене на преговори може да е стряскащо, но днес има много възможности за видео чат, който можете да използвате.

Съществуват също така и много опции за продажба от различни шопинг платформи като Etsy, Ebay, Amazon, както и онлайн магазини с посредник – artpal.com, artiststopbeingpoor.club, displate.com, artfinder.com, gallery.azucarmag.com, saatchiart.com, ugallery.com, artquid.com, artplease.com, absolutart.com и други. Някои са безплатни, други взимат процент от продажбата или са на абонамент. В повечето от тях авторите преминават селекция, което да гарантира на съответните магазини някаква сигурност.

Всички тези платформи биха компенсирали липсата на уебсайт – инвестиция, която в момента не би била оправдана. Един магазин в Etsy, например, или портфолио в някой от гореизброените сайтове плюс социални медии с регулярно, полезно и интересно съдържание биха компенсирали моментната кризисна ситуация. И също така биха ви помогнали, когато всичко отмине, да сте достатъчно разпознаваеми и да имате ангажирана аудитория. И все пак помнете, че:

 

"Социалните мрежи са инструменти. Реалното време е нагласа на ума."

 

Най-голямата грешка, която можем да направим в тази кризисна ситуация, е да оставим пораженчески творчеството си и бизнеса в застой. Вярно, сега няма изложби, базари и панаири за изкуство, но защо това да е причина да спрем комуникацията си с външния свят? Затова има социални медии, има блогове, сайтове, в които можем да сме активни и да напомняме за себе си и за това какво правим. 

Важна е нагласата, че от всяка една ситуация могат да се извлекат както негативи, така и позитиви и това до голяма степен зависи от нас и нашата склонност към промяна.

 

Затова дерзайте!

 

Снимки: Pixabay

 

Румена Калчева

24.03.2020

изкуство, социални медии , пандемия, covid 19 , криза , онлайн продажби

Кризисен мениджмънт в изкуството